STUDIU. Boala Parkinson, identificată de smartwatch-uri cu până la 7 ani înainte de diagnostic

  • Medicina digitală



Pacienții la risc de a dezvolta boala Parkinson ar putea fi identificați cu până la 7 ani înainte de apariția simptomelor specifice, cu ajutorul smartwatch-urilor. Mai mult decât atât, diferențele apărute în viteza cu care persoanele se mișcă sau execută anumite mișcări ar putea fi un indicator mai sugestiv în identificarea precoce a bolii Parkinson decât orice alt simptom prodromal. Informațiile provin dintr-un studiu publicat în jurnalul Nature Medicine, care a analizat valoarea predictivă a datelor de accelerație obținute cu ajutorul dispozitivelor wearable și potențialul utilizării acestora ca marker prodromal în boala Parkinson.

Utilizarea smartwatch-urilor sau a brățărilor fitness drept instrumente de screening pentru diverse afecțiuni nu este o noutate în lumea medicală, însă este pentru prima dată când le este demonstrat potențialul în depistarea precoce a bolii Parkinson. O abordare accesibilă și cost-eficientă care nu numai că ar ajuta la identificarea timpurie a persoanelor la risc care ar putea beneficia de tratamente neuroprotectoare, ci ar aduce beneficii și în domeniul cercetării, îmbunătățind procesul de recrutare a participanților în studiile clinice.

abonare

Studiul a demonstrat că modificările în viteza de execuție a mișcărilor în timp survin cu mulți ani înaintea diagnosticului propriu-zis de boală Parkinson. Mai precis, persoanele aflate la risc înregistrează scăderi semnificative ale accelerației mișcărilor cu până la 7 ani înainte de a fi diagnosticate.

Boala Parkinson, identificată de smartwatch-uri cu până la 7 ani înainte de diagnostic
Sursă imagine: freepik.com

Cu ajutorul unui algoritm de învățare automată au fost analizate date de accelerație, înregistrate de smartwatch-uri, provenind de la peste 100.000 de participanți din UK Biobank, care au purtat un astfel de dispozitiv timp de 7 zile. Ceasurile inteligente au măsurat în permanență accelerația medie, mai exact modul în care viteza de mișcare se modifică în timp. Rezultatele au arătat o corelație puternică între scăderea vitezei de execuție a mișcărilor în timpul zilei, pe o perioadă de o săptămână și diagnosticul de boală Parkinson pus 7 ani mai târziu.

„Statisticile din 2020 arată că în jur de 30% din populația UK folosește smartwatch-uri. Utilizarea datelor colectate de aceste dispozitive poate conduce la identificarea timpurie bolii Parkinson. Prin studiul nostru am demonstrat că o singură săptămână în care sunt colectate și analizate datele poate prezice evenimente cu până la 7 ani în viitor. Cu aceste rezultate poate fi dezvoltat un instrument de screening valoros care să ajute în depistarea precoce a bolii Parkinson. Acest lucru are implicații atât pentru cercetare, în îmbunătățirea procesului de recrutare în studiile clinice, cât și în practica medicală clinică, permițând pacienților să acceseze tratamente cât mai din timp” – afirmă autoarea studiului Dr. Cynthia Sandor, PhD, Cardiff University.

Studiul a arătat că scăderea vitezei de execuție a mișcărilor în timp este un indicator specific bolii Parkinson, nemaiîntâlnindu-se în alte afecțiuni neurodegenerative sau motorii. Mai mult decât atât, comparând datele de accelerație colectate de ceasurile inteligente cu alți factori care ar putea indica riscul de apariție al bolii Parkinson (stilul de viață, factori genetici etc), s-a observat că variația vitezei de execuție a mișcărilor în timp are un caracter predictiv superior.

Ascultați comentariul Dr. Marius Geantă despre acest subiect în cadrul emisiunii Știința360, Radio România Cultural:

Citește și: